Druktemakers

Bij sommige kinderen lijkt het alsof ze altijd op scherp staan. Ze zijn te druk, te driftig, te actief, altijd in de weer en opgewonden. Op alles reageren ze heftig en dat kan heel veel problemen opleveren,

Mike van vier komt als een wilde naar binnen rennen, struikelt haast over de drempel en begint zijn moeder aan haar arm te trekken: ‘Mamma, mamma, kom eens’, valt hij midden in het gesprek dat moeder en de buurvrouw aan het voeren zijn. ‘Even wachten Mike, mamma is nu aan het praten’, zegt zijn moeder. Maar Mike kan niet wachten en als zijn moeder niet op tijd reageert, wordt hij driftig en begint hij te gillen.

De ouders van drukke, temperamentvolle en overbeweeglijke kinderen hebben geen gemakkelijke taak. Deze kinderen zijn erg ‘bewerkelijk’ en vreten energie. Als ouder van zo’n energievreter kun je behoorlijk moe worden van het gedrag van je kind. Druktemakers kunnen hun ouders met aardig wat zorgen en vragen opzadelen: ‘Is dit normaal, ligt het aan de opvoeding, of is er iets met dit kind en moet ik hulp inschakelen. Hoe kan ik het beste met dit kind omgaan, want ik heb echt geen idee├źn meer, etc.’. Met deze vragen komen ouders bij de jeugdverpleegkundige, bij de peuterspeelzaalleidster of bij de leidster op het kindercentrum….